Revoluția la Aiud, decembrie 1989

La fel ca în toată ţara şi în oraşul Aiud au ieşit în stradă mii de oameni în decembrie 1989 pentru a-şi striga nevoia de libertate. Oamenii au devastat birourile administraţiei locale comuniste, însă nu au existat incidente grave care să ducă la rănirea sau decesul unor persoane.

Imagini document cu evenimentele desfăşurate la Aiud în perioada 22 – 24 decembrie 1989 au fost făcute publice de Györfi Árpád, care deţinea o cameră video şi a filmat o parte din revoluţia anticomunistă locală.

”Revoluţia la Aiud a început la fosta Întreprindere Metalurgică Aiud, de unde au plecat muncitorii din schimbul I, la care s-au alăturat alţii de la Cooperativa Record, cetăţeni din oraş. Nu cunosc cine a iniţiat sau îndemnat această iniţiativă. Aceşti oameni şi-au riscat libertatea şi chiar viaţa dacă regimul ar fi supravieţuit încă o perioadă”, îşi aminteşte cel care a filmat evenimentele.

În imagini apar miile de oameni care au ieşit în stradă şi au manifestat în faţa clădirii primăriei, oameni simpli, cei mai mulţi muncitori pe platforma industrială IMA care avea peste 10.000 de angajaţi. De asemenea, sunt filmate distrugerile din birourile primarului, care era şi primul secretar la PCR la nivel local, dar şi soldaţi şi civili înarmaţi la marginea drumului naţional ce traversează oraşul.

Film video realizat de Györfi Árpád, 22. dec. 1989

”Am ieşit în stradă cu entuziasmul nemărginit, am crezut într-un viitor mai bun pentru toţi locuitorii acestor meleaguri. În parte s-a împlinit, dar în mare parte pare să fie utopie, nu se va împlini în curând”, a spus Györfi Árpád.

sursă text: adevarul.ro

error: Conţinut protejat! AiudulMeu.ro