despre Marx József
A început să fotografieze încă din anii tinereții, dar artist cu adevărat împlinit profesional a devenit odată cu invitația primită de la scriitorul Sütő András de a fi fotoreporter la revista târgumureșeană Új Élet (1958). Până la pensionare (1974) a activat în calitate de colaborator intern al revistei.
A fost și este bine cunoscut printre etnografi, dat fiind faptul că a surprins porturile populare, cultura arhitecturală istorică, cultura materială, peisajele artistice, dar și fotografierea artistică de nuduri, la un standard artistic ridicat.
Deși s-a născut la Târgu Mureș (1914), tinerețea și formarea ca om l-au legat de Aiud și de Colegiul Bethlen. În a doua conflagrație mondială a servit pe front, după care a fost luat de către sovietici ca și prizonier de război.
În perioada 1961-1983 a fost și fotograf de scenă la teatrul târgumureșean. Fotografiile sale abundă de energiile antagonice ale tehnicii alb-negru, prin care a imortalizat momentele irepetabile ale scenei dramaturgice. Acestea au devenit fotografii document.
Inventarul creației sale artistice numără circa două sute de mii de piese. Majoritatea acestora a fost lăsată în custodia Muzeului Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc.
A fost ales membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Fotografi (FIAP) (1960). A participat la numeroase expoziții fotografice din țară și străinătate. Ca recunoaștere a creației sale artistice, ONU i-a decernat o diplomă de onoare (1976).
S-a stins din viață în anul 1992.
Rácz Levente