Parohia Ortodoxă ``Adormirea Maicii Domnului`` Aiud III

Parohia Ortodoxa Aiud 3, apartinatoare Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei a fost infiintata in anul 1990 ca urmare a solicitarilor credinciosilor orasului Aiud.

Dorinta credinciosilor de a se construi o noua biserica era pe masura sentimentelor trezite in sufletele lor de descatusarea din decembrie 1989.Astfel, in 30 ianuarie 1991 de praznicul sf. Trei Ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan, Inalt Prea Sfintitul Andrei al Alba Iuliei a pus piatra de temelie a noii biserici.

La vremea aceea nu am banuit ce greutati ne asteapta.Lucrarile au inceput timid in vara anului 1991.Lipsa fondurilor financiare au facut ca fundatia pana la nivelul pamantului sa dureze aproximativ 1 an.In anul 1992 s-a ajuns aproape de cota 0; configuratia terenului obligandu-ne sa inaltam in partea de est fundatia la 3 m. Cresterea preturilor a facut ca toata fundatia bisericii sa fie terminata in anul 1994,ingloband in ea 350 metri cubi.beton, 5 tone armaturi (facem mentiunea ca biserica are un demisol in suprafata de 150 metri patrati.)

INFO

Interiorul bisericii are urmatoarele dimensiuni:lungimea 26 m, latimea in abside 14 m. Am inceput procurarea caramizii, care spre bucuria noastra a fost de cea mai buna calitate.

Anul 1995 a fost un an ce ne-a adus satisfactii deosebite.La 01.04.1995 s-a inceput zidirea. Prima caramida! Lacrimi de bucurie, nadejde la Maica Domnului – ocrotitoarea bisericii din Parohia Aiud 3-Parc. Lipsa banilor a facut sa angajam lucrarea cu mana ieftina de lucru – detinutii penitenciarului Aiud.

In data de 10 iunie 1995, credinciosii din arondamentul parohiei au hotarat sa-si amenajeze altar de rugaciune in demisolul bisericii. A fost o implinire mareata. Lucrarile au avansat foarte repede datorita ajutorului primit din partea unor prieteni si oameni de suflet din Bucuresti, Cimpia Turzii, Aiud si altii. Cu toata dragostea si bunavointa credinciosilor parohiei in majoritate pensionari, aportul lor la ridicarea monumentalei biserici este modest. La momentul sfintirii (daca bunul Dumnezeu, ne va invrednicii sa ajungem ii vom aminti si-i vom invesnicii pe toti ctitorii de seama ce ne-au fost aproape.

Anul 1996 a adus noi bucurii, lucrarea apropiindu-se de acoperis. Impresionanta turla are 30 m inaltime si are un diametru de 7,60 m.

In anul 1997 au fost finalizate lucrarile de acoperire cu tabla zincata, protejata cu vopsele izolatoare. Tot acum s-au inceput, si in luna septembrie au fost finalizate lucrarile de tencuire interioara in suprafata de 1200 metri patrati, tencuire special pregatita pentru pictura in tehnica fresca.

In data de 21 septembrie 1997 dupa ce timp de 2 ani si 3 luni am savarsit sfintele slujbe la demisol, ne-am mutat in biserica propriuzisa.

Acum la departare de 5 ani de la cele intamplate ne dam seama de toate greutatile prin care am trecut si cat de bun a fost Dumnezeu cu noi. Gandurile noastre acum se indreptau cu ingrijorare la momentul cand vor veni pictorii sa inceapa lucrarea cea mai importanta la o biserica-pictura. Intamplarea a facut ca unul dintre pictori sa fie si arhitect, si inca unul de marca, avand carti publicate, biserici ridicate dupa proiectele domniei sale. Este vorba de d-l Gheorghe Bratiloveanu din Suceava-Moldova. Mi s-a parut firesc sa doreasca sa picteze echipa lor aceasta biserica, proiect ce le apartine in totalitate.

Conducatorul echipei de pictori, d-l Marcel Stancu iscusit iconar s-a nascul la Aiud si dorea sa lase amintiri frumoase pentru orasul nostru. Cei doi fii ai d-lui Bratiloveanu, Ioan si Adrian, studenti la sectia pictura de pe langa Patriarhia Ortodoxa Romana isi vor arata tot talentul lor in aceasta lucrare. De fapt partea importanta de prezentarea acestei lucrari o costituie pictura in tehnica fresca precum si a icoanelor (parte din ele) ce impodobesc iconostasul bisericii “Adormirea Maicii Domnului “.

Astfel, in decembrie la inceput a sosit echipa de pictori; biserica avand incalzire a fost posibila inceperea picturii. Doream sa-i dam bisericii noastre o haina pe masura ostenelilor. Cu toata modestia, facem cunoscut ca cei doi pictori Marcel Stancu si Gheorghe Bratiloveanu au fost plecati in 1989 in strainatate unde au avut mai multe expozitii cu icoane pe lemn. Lucrarea de pictare la Biserica Aiud 3, am convenit s-o facem in etape, dupa cum aveam bani. Ne era in gand sa incepem lucrarile de tencuire exterioara. Am inceput in vara anului 2000 si primavara anului urmator am incheiat. Toate greutatile si lipsirile nu ne-au impiedicat pentru ca lucratorii au fost intelegatori si ne-au asteptat cu platile. In momentul de fata mai avem de pictat din cei 1200 de metri patrati, aproximativ 400 metri patrati. Nadajduim ca vor veni vremuri mai bune si de asemenea avem incredere ca va trimite Dumnezeu oameni care doresc sa fie ctitori la monumentala noastra biserica.

Pe scurt am prezentat istoricul bisericii”Adormirea Maicii Domnului”,din Aiud dorind prin aceasta sa facem cunoscut iubitorilor de Dumnezeu si nu numai, ca si in vremuri mai putin “confortabile”din punct de vedere financiar se pot face lucrari ce vor vorbi peste ani si ani.

Cu dragoste crestina,
Pr. Aloman Ioan