Biserica reformata este cea mai veche dintre cele trei biserici declarate monumente istorice, din orasul Teius. Este una din creatiile remarcabile ale epocii de tranzitie din secolul al XIII-lea si sec. al XIV-lea.
Dimensiunile si caracterul decorativ ofera marturia unui trecut de glorie al localitatii, o astfel de biserica nu puteau construi decât orasele mari. Constructia acestei biserici se încadreaza în acea perioada în care “în Transilvania aparuse o arhitectura de piatra în stil romanic, adusa de ctitorii maghiar si sasi. ” Apartinând stilului arhitectural bazilical, biserica reformata din Teius se încadreaza în perioada de înflorite a arhitecturii, dupa invazia tatara din 1241, desi nu s-a putut stabili cu precizie începutul constructiei cladirii. Distrugerile provocate atunci de aceasta invazie au constribuit la promovarea unei arhitecturi de piatra, mai ales în cazul cladirilor mai importante.
La început, aceasta biserica a fost o biserica catolica, dar în anul 1525, a fost transformata în biserica reformata, odata cu raspândirea reformei pe aceste meleaguri si trecerea ei în patrimoniul comunitatii reformate. Sasii din Transilvania, din credinciosi catolic, au aderat la luteranism, înca din secolul al XVI-lea, iar maghiarii si o parte din nobilimea catolica româneasca au aderat la religia reformata si unitariana. În anul 1559, la Teius a avut loc un sinod al bisericii reformate, unde avea resedinta Gheorghe episcop calvin, la care au luat parte si episcopi din Bistrita.
La început aceasta biserica a fost construita în stil romanic, dar ulterior a fost refacuta în stil gotic. “Din biserica veche se mai pastreaza turla – clopotnita asezata pe fatada de vest cu ziduri foarte masive pe peretii navei centrale”. Pe latura exterioara de nord, si pe cea de sud, se mai vad vechii stâlpi de piatra dreptunghiulara în timp ce arhivoltele sunt înca semicirculare. De asemenea se poate constata ca nava centrala se deschide cu trei asemenea arhivolte spre cele laterale si ca nivelul vechii bazilici se afla cu un metru sub nivelul soclului actual.