Biserica Romano-Catolică Teiuș

Biserica romano-catolica din Teius a fost ctitorita de Iancu de Hunedoara în amintirea luptei pe care a avut-o cu turcii la Sântimbru, în anul 1442.

În anul 1442, turcii au atacat Transivania. Sultanul Murad a trimis împotriva lui Iancu pe Mezit, un conducator de oaste iscusit. Iancu de Hunedoara a trimis o oaste în care au intrat multi teiuseni, dar nu a reusit sa tina piept puhoilui turcesc. Dar, Iancu si-a refacut armata, a pornit împotriva turcilor reusind sa-i învinga.

În anul 1449, în amintirea luptelor de la Sântimbru, Iancu de Hunedoara a construit biserica romano-catolica si lânga ea o cetate, ca o recompensa pentru vitejia cu care au luptat locuitorii Teiusului la Sântimbru.

Din arhiva anului 1704, aflam ca Iancu de Hunedoara a dat pentru parohia din Teius o moara si vile din Alba-Iulia si a platit suma de 4000 de coroane pentru biserica si 1000 de coroane pentru altar.

Constructorului bisericii si cetatii, Konradus Lapicida, Iancu de Hunedoara îi daruieste în anul 1455 o sesime dintr-o moara din apropierea Brasovului. Dupa moartea lui Iancu de Hunedoara, cetatea Teiusului a trecut în posesia familiei Tövisi, al carei ultim membru, Tövisi Antal a decedat la sfârsitul secolului al XVI-lea. Dupa moartea acestuia, Matei Corvin daruieste cetatea Teiusului familiei Pongrat, bucurându-se de statutul de oras regesc, beneficiind de scutiri de dari, impozite, vame, zeciuieli.
La începutul sec. al XVI-lea, cetatea si mosia Teiusului au trecut în posesia familiei Balassa, dupa cum aflam din ordinul voievodului ardelean Ioan Rapolya din 26 octombrie 1515.

sursa: biserici.org

INFO

  • Adresa: Str. Iancu de Hunedoara nr. 32, Teiuș 515900, România
  • Telefon: +40 258 851210
foto: Lőrincz Zoltán