Biserica Romano-Catolică Sfânta Elisabeta a Ungariei

Monument de arhitectura baroca, ecleziastica, este amplasat în Piata Cuza Voda care înconjoara azi cetatea medievala, vis – a – vis de zidul de est al incintei, corespunzând portiunii dintre turnurile croitorilor si macelarilor.

Edificiul a fost construit din piatra si, mai ales, caramida de catre calugari ai ordinului minorit, care, în anii 1726 si 1727, au obtinut permisiunea consiliului local de a se stabilii în oras, dupa ce în 1564 prelatii romano – catolici au fost alungati fara dreptul de a mai reveni în Aiud. Constructia a fost ridicata într-o perioada de câteva decenii (între 1728 si mijlocul secolului al XVIII-lea). Turnul, construit initial pâna la nivelul acoperisului, a fost supraînaltat la sfârsitul secolului al XIX-lea ( anul 1896 ).

Stilul baroc al edificiului reprezinta o varianta sobra, chiar severa, clasicizanta, corespunzând conceptiei ordinului minorit de ereditate franciscana.

INFO

  • Adresa: Piața Cuza Vodă Nr. 4, Aiud 515200, Romania
  • Telefon: +40 258 862 624
  • Se pate vizita: DA
  • Parcare în apropiere: DA

Biserica este orientata pe axul Est -Vest, având o singura nava dreptunghiulara, alungita, împartita în trei travee prin perechi de pilastri situati pe laturile lungi, pe care se sprijina arce dublouri semicirculare; traveele au, la rândul lor, bolti semicirculare (bolta ceha). Sanctuarul, aflat în partea estica, este separat de nava prin arcul triumfal, de asemenea semicircular. De peretele nordic al sanctuarului este atasata sacristia.

Turnul actual se sprijina, spre exterior, pe peretele frontal vestic al bisericii si, spre interior, pe doi pilastri ce intra în spatiul navei, separând antreul de nava propriu-zisa; deasupra antreului sunt construite doua rânduri de tribune, aici fiind amplasata si orga executata în anul 1789.

Fatada principala a bisericii are marcat la mijloc corpul turnului printr-un rizalit. Portalul intrarii are doua firide cu încheieturi semicerculare, în care sunt asezate statuile a doi sfinti. István si László.

Imagini vechi

Colecţia de cărţi poştale Robert Lixandru / fotolix.eu

Se impune a fi evidentiat pentru valoarea artistica altarul principal din sanctuar, bogat decorat cu sculpturi, si o pictura reprezentând-o pe Sfânta Elisabeta – patroana bisericii – lucrare adusa de la Viena. Altarul, executat în anul 1735, este opera maestrilor Billinger Augustin si Stegner Wolfgandg, binecunoscuti în epoca lor. Vitraliile au fost executate în anul 1905 de catre un mester sticlar si pictor din Budapesta. În ultimii ani au fost efectuate lucrari de reparatii ale cladirii si de picturi interioare.

Casa parohiala, situata pe latura nordica a bisericii, a fost construita tot în stil baroc, dar a cunoscut si ea modificari ulterioare.

Album imagini

click pe imagine pentru a vedea albumul complet