Biserica “Sfinţii Arhangheli” din satul Cicău

Pe partea dreaptă a văii ce traversează satul se află un modest lăcaş de cult ortodox, construit din piatră – biserica ce poartă hramul “Sfinţii Arhangheli”.

Planimetric, biserica este construită din trei încăperi: pronaos, naos şi altar poligonal. Pe latura de sud a fost adăugat ulterior un pridvor de lemn (înlăturat în urma restaurării). Dimensiunile monumentului sunt relativ modeste: lungimea în ax 15m, iar lăţimea 6,5m. Ele încadrează totuşi monumentul în categoria bisericilor de acest fel din zonă : Almaşu Mare, Gîrboviţa, Gîrbova de Sus, Lopadea Veche, Lupşa, Măgina.

INFO

  • Adresa: Cicău, comuna Miraslău, jud. Alba, România

Naosul, boltit cu o boltă cilindrică cu penetraţiuni este despărţit de absida altarului printr-o tâmplă de zid cu numai două intrări (o uşă diaconească şi una împărătească), aspect întâlnit în special la bisericile de piatră de secol XV. Delimitarea naosului de pronaos se făcea printr-o balustradă de lemn, suprapusă pe zidul de fundaţie al peretelui vestic din prima fază de construcţie.

La exterior biserica era prevăzută cu doi contraforţi adosaţi absidei altarului, absidă ce prezintă în peretele de vest o fereastră circulară traforată de factură gotică.

Analizele au demonstrat existenţa mai multor straturi de pictură interioară dar se presupune că ar fi fost pictată şi în exterior. Analizând elementele arhitectonice şi rezultatele săpăturilor arheologice monumentul a fost datat în a doua jumătate a secolului al XV- lea. În prezent biserica este declarată monument istoric.

Album foto

Foto: Tudor Duică