Colecţia de cărţi poştale Robert Lixandru / fotolix.eu

CETATEA MEDIEVALĂ AIUD

Situată în zona centrală a orasului, la dreapta soselei nationale Bucuresti – Oradea, la aproximativ 30 km distantă de municipiul Alba Iulia si la circa 36 km de Turda, Cetatea Aiudului – un complex de arhitectură medievală cuprinzând mai multe edificii – este cel mai important obiectiv turistic de pe teritoriul asezării.

Cetatea Aiudului cu ziduri si turnuri de piatră este amplasată pe locul unei fortificatii de pământ mai vechi care la rândul ei se suprapune pe o asezare daco – romană din secolul al III – lea, era noastră. În edificarea complexului de arhitectură sunt cunoscute două faze de constructie. Existenta unei prime cetăti este atestată arheologic, prin săpăturile din anii 1974 – 1977, în secolul al XIV – lea. Potrivit traditiei locale săsesti aceste începuturi ar fi avut loc înainte de marea invazie tătară din anii 1241 – 1242. Această datare însă nu este încă confirmată.

În plan orizontal Cetatea Aiudului are forma unui pentagon cu laturile inegale. La unghiurile de întâlnire ale zidurilor si la mijlocul laturilor lungi ale acestora, sunt adosate turnuri cu patru, cinci si sapte laturi. Forma actuală corespunde în mare măsură etapei a doua de constructie, dar pe alocuri conservă si elemente ale primei faze, cât si ale unor refaceri si adăugiri mai târzii. Inscriptiile care s-au mai păstrat pe alocuri pe turnuri si ziduri aduc unele informatii legate de acele lucrări.

INFO

  • Adresa: Piața Cuza Vodă, Aiud 515200, Romania
  • Se pate vizita: DA
  • Parcare în apropiere: DA
foto: Serban Schiau

Deși de mici dimensiuni (cu perimetrul de cca 350 m), prin grosimea incintei (de 1,20 – 1,30 m) și înălțimile zidurilor (de 7 – 8 m) la care se adaugă parapetul de cărămidă (de 2 m), Cetatea Aiudului a constituit un mijloc sigur de apărare în vremuri tulburi pentru locuitorii Aiudului. Apărarea era sporită și de șanțul cu apă ce înconjura cetatea în exterior. Turnurile erau date în grija breslelor meșteșugărești, care aveau obligații militare, dintre meșterii breslași alegându-se comandanți militari – asa ziși “ofițeri de breaslă”.

Imagini vechi

Colecţia de cărţi poştale Robert Lixandru / fotolix.eu

Și azi în oraș se vorbește de turnurile măcelarilor (1) croitorilor (2), cizmarilor (3) si olarilor (6) – de formă rectangulară, al tăbăcarilor (5) – cu sapte laturi, ca si de cele ale cojocarilor (4) și lăcătușilor (8) – cu câte cinci laturi. Pe latura de vest se mai află un turn mic denumit “Kalendas” (7) care era în grija Asociației Sf. Spirit. Legătura dintre turnurile apropiate era asigurată de drumul de strajă din spatele parapetului, la care se urca prin intermediul unor scări din lemn susținute de profilele de piatra prinse în zidurile curtinei. În interiorul turnurilor accesul la nivelele superioare se făcea prin scări din lemn.

Planul cetăţii Aiudului

Sunt reprezentate:
A. Biserica Evanghelică-Lutherană
B. Biserica Reformată-Calvină
C. Casa voievodală Bethlen
D. Clădirea oficiului parohial
E. Clădirea parohială
F. Vechea casă a clopotarului
G. Vechea casă parohială evanghelică

Şi turnurile:
1. Turnul măcelarilor
2. Turnul croitorilor
3. Turnul cizmarilor
4. Turnul blănarilor
5. Turnul dogarilor
6. Turnul olarilor
7. Turnul Kalendas
8. Turnul lăcătuşilor
9. Turnul porţii

În interiorul cetătii aiudului sunt amplasate două edificii de cult si patru edificii din secolele XVIII si XIX, acestea din urmă aparținând acum cultului reformat calvin. Cel mai important edificiu este biserica construită în stil gotic transilvănean la sfârșitul secolului al XV-lea. În prezent aparține cultului reformat calvin. Biserica are un turn robust, înalt de 64 metri și prevăzut cu metereze. Cealaltă biserică datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și aparține cultului evanghelic lutheran. Biserica a fost construită pe locul vechii capele în stil romantic din prima jumătate a secolului al XIV – lea, cu ocazia zidirii noului edificiu păstrându-se planul si fundația primului edificiu din cetate.

Complexul fortificat are strânse legături si cu istoria orașului care s-a derulat de-a lungul mai multor secole. Cetatea a fost implicată direct sau a fost martoră la câteva din evenimentele sociale si politice importante din istoria Transilvaniei. În general toate aceste evenimente și-au pus amprenta asupra acestui monument medieval, tocmai prin consecințele pe care le-au generat. Reconstruiri sau reparații repetate cu ocazia cărora nu s-a mai respectat stilul inițial, ci s-a lucrat în stilul noilor perioade. De aici au rezultat și particularitățile acestui monument de arhitectură medievală transilvană.

Album video

Cetatea Aiudului

Aiud

Cetatea Aiudului, primavara anului 2018

Cetatea Aiud

În interiorul Cetății Aiudului se mai găsesc următoarele edificii, proprietăti ale Oficiului parohial reformat calvin:
· Clădirea oficiului parohial alipită jumătății vestice a Palatului princiar, a cărei aripă dinspre jumătatea nordică păstrează elemente de zidărie din piatră și resturi de ancadramente fasonate în piatră, care permit o datare în secolul al XVII-lea; aripa dinspre sud este o construcție mai nouă (sec. Al XVIII – XIX).
· Clădirea parohială, utilizată ca locuință de serviciu a preotului paroh. Conține elemente constructive din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, deși se presupune că este o refacere a unei clădiri vechi.
· Fosta casă a clopotarului. Este alipită de zidul perpendicular pe peretele vestic al cetății, lângă turnul olarilor. Pare o construcție din secolele XVIII – XIX, cu refaceri si mai târzii.
· Fosta casă parohială evanghelică, cumpărată de Oficiul parohial reformat, în prezent renovată.

Album imagini

click pe imagine pentru a vedea albumul complet