Cheile Aiudului (Vălișoarei)

Cheile Valisoarei (numite si Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) alcatuiesc o arie protejata de interes national ce corespund categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip botanic si geologic), situate in estul Muntilor Trascau, in partea sudica a Depresiunii Rametea (altitudine maxima 779 m si cea minima de 425 m,) in judetul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Livezile.

Rezervatia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate si are o suprafata de 20 ha.

Aria protejata este inclusa in situl de importanta comunitara – Trascau si prezinta o importanta complexa (geomorfica si botanica), pe versantii cheilor sapate in calcare mezozoice (jurasice), se intalnesc o serie de plante rare.

Cheile Poienii sunt strabatute de drumul judetean (107) ce uneste Valea Muresului (Aiud) de cea a Ariesului (Buru) si se afla la o distanta de cca 15 km de Aiud, 15 km de Buru, 35 km de Turda si 65 km de Cluj-Napoca.

Pe drumul DJ 107 M modernizat Aiud-Buru pana la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traverseaza sectorul de chei. Sau pentru cei care vin dinspre nord accesul in chei se face din localitatea Turda sau Buru. Exista curse de autobuze doar din si spre Aiud.

INFO

Zona strict ocrotita include intregul profil transversal al cheii, iar limita vestica urmarind partea superioara a abruptului calcaros(incepe in dreptul crucii de pe marginea soselei) iar limita estica culmile domoale ce urc spre capatul nordic si sudic al cheilor pana in Varful Rachis (779 m).

Zona tampon se extinde in vest pana iin Varful Bogza Valisoarei (827 m), incluzand pajistile secundare pana in Paraul Velii spre sud si padurile din clasa I de protectie spre nord.

Limita estica se desfasoara ca o fasie continua, cu latimi variabile, cuprinse intre 250 m in partea de nord-est si 400-500 m la est si sud-est de Varful Rachis.

In dreapta cheilor, urcand din spre Aiud, se afla stanca numita Cetate, unde in secolul al XIII-lea documentele atesta existenta cetatii Zedecheu, neidentificata in teren. Rezervatia constitue un important obiectiv turistic, aici se mai poate vizita si ruinele cetatii medievale a Trascaului, biserica manastirii din Magina, satul Rimetea si muzeul sau etnografic, rezervatiile naturale Cheile Plaiului de langa satul Izvoarele, Cheile Silosului, Vanatarile Ponorului, Huda lui Papara, Pestera Poarta Zmeilor (Pestera de la Grosi) si Piatra Secuiului (a carei parte nordica mai e numita si Coltii Trascaului).

Imagini vechi

Colecţia de cărţi poştale Robert Lixandru / fotolix.eu

Inaltimile Coltilor Trascaului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Ca zona de decolare este recomandat platoul din extremitatea nordica a masivului aflat la o altitudine de 1050 m. Platoul orientat sud vest este neted iar lungimea zonei de decolare este de aproximativ 100 de m, suficient pentru a permite docolarea. Aceasta zona este ideala pentru zbor datorita diferentelor de nivel, zone de aterizare largi, zborul fiind favorabil in zilele insorite. Se mai poate decola si de la baza stancii daca conditiile de zbor sunt favorabile practicandu-se un zbor ascendent.

Alte zone pentru zborul cu parapanta sunt versantul drept al Cheilor Valisoarei (Dealul Bogza), cu aterizare in interiorul cheilor, sau Coltul Data cu posibilitati in functie de conditiile meteo.

Album imagini

click pe imagine pentru a vedea albumul complet
error: Conţinut protejat! AiudulMeu.ro