Colegiul Naţional Titu Maioresc

Colegiul “Titu Maiorescu” din Aiud a fost înfiintat la 12 octombrie 1922 fiind primul liceu românesc din zona, iar prima sedinta a Consiliului Profesoral s-a desfasurat în 19 octombrie 1922 în prezenta directorului Ovidiu Hulea.

Liceul a functionat la început cu 4 clase si 200 de elevi. În anul scolar 1924/1925 avea 7 clase si 474 de elevi.

Activitatea culturala a elevilor se desfasura în cadrul societatii de lectura “Titu Maiorescu”, care organiza si programe artistice. Au mai activat: societatea sportiva, echipa de dansuri, orchestra liceului. Elevii participau si la concursuri între licee, cu cei din Blaj si Turda.

Dupa Reforma învatamântului din 1948, numele liceului devine “Liceul Mixt Român”, dupa desfiintarea gimnaziului de fete, iar organizarea s-a facut în 3 cicluri: I-IV, V-VIII, VIII-XI.

INFO

In anul scolar 1968/1969, liceul a avut prima promotie de absolventi cu 12 clase.

Din anul 1994 devine Colegiul “Avram Iancu” Aiud, cu profile real, uman cu clase de chimie-biologie, matematica-fizica, istorie si stiinte sociale, filologie limbi.

În lunga sa istorie, scoala aceasta a avut perioade de glorie când, pentru zona reprezenta principala institutie de cultura.

Imagini vechi

Colecţia de cărţi poştale Robert Lixandru / fotolix.eu

Activitatea stiitifica desfasurata cu daruire de cadrele didactice ale liceului si de specialisti s-a concretizat în pregatirea temeinica a unor elevi care, pornind de la bazele puse pe bancile acestei scoli, au devenit cu timpul personalitati ale vietii stiinfice cum ar fi: prof. dr. Candin Liteanu, prof.dr. Andrei Zeno, prof. dr. Pompiliu Dumitrascu, prof. dr. Virgil Sebastian, prof. Sergiu Câmpean, prof. Cornel Moldovan, ing. Ion Faraian, prof. Vasile Petean, dr. Iosif Matinca, prof. dr. Mariana Iancau, dr. Mihai Chitu, prof. Pusa Sdrula, prof. Gogu Sdrula, prof. Georgeta Taralunga, prof. dr. Horea Ciugudean si foarte multi altii.

Acum este momentul ca, profesori si elevi sa demonstram ca dorinta de-a continua traditia scolii este vie, ca acest colegiu cu 18 clase de liceu si 6 clase de postliceala sanitara, încadrat cu 21 profesori titulari, dintre care 15 profesori cu gradul didactic I, 5 cu gradul II) se va afirma printre unitatile de elita ale judetului si zonei.

Album imagini

click pe imagine pentru a vedea albumul complet