Monumentul Studenților

Este cel mai vechi monument public din oras. A fost ridicat în parcul orasului (pe Dealul Capelei), în memoria studentilor colegiului cazuti în luptele din 1704, cu armatele habsburgice; la comemorarea a 200 ani de la evenimente monumentul prezentând valoare de istorie locala.

Construit în forma de baldachin si executat în piatra, monumentul are cupola sustinuta de patru coloane svelte, iar în vârf a urna cu draperie.

INFO

  • Adresa: Strada Gheorghe Doja 14, Aiud 515200, Romania

Coloanele sunt sprijinite pe un soclu, la care urca câteva trepte. În spatiul din interiorul coloanelor este asezat un altar de piatra, având pe platforma emblema ovala a colegiului în câmpul caruia este pusa o carte deschisa, cu copertile asezate pe doua baghete încrucisate, iar lateral sunt dispuse câte o ramura de stejar si de maslin.

Imagini vechi

Colecţia de cărţi poştale Robert Lixandru / fotolix.eu

În spatiul din exteriorul medalionului, în partile superioara si inferioara se afla doua inscriptii în limba latina: “SANGVINE SVA SVPREMA LEGE SVBSCRIBANTES HIC IACENT, STUDIOSI COLEGII BETHLENIAHI A.D. MDCCIV DIE XVI MARTII”, iar numele studentilor comemorati sunt scrise pe laturile suportului care sustin masa altarului.

Stilul monumentului este caracteristic perioadei din jurul anului 1900.

Album imagini

click pe imagine pentru a vedea albumul complet