PĂDURILE ȘI MUREȘUL

foto: © Tamás András
foto: © Tamás András

Filiala vânatorilor si pescarilor sportivi Aiud apartinând Asociatiei judetene a vânatorilor si pescarilor sportivi Alba, si fiind reprezentata la nivel national si international de A.G.V.P.S. din România ofera posibilitatea practicarii vânatorii si pescuitului sportiv pentru membrii sai pe fondurile de vânatoare si pescuit gospodarite de aceasta.

La nivelil orasului Aiud se poate vorbii de existenta organizarii vânatorilor înca din perioada interbelica sub numele de “Societatea Diana” cuprinzând aprocimativ 130 membri vânatori si reprezentata la nivel national de U.G.V.R. Începând cu anul 1948 apartine regiunii Cluj, fiind cunoscuta sub numele de Filiala vânatorilor sportivi Aiud. Dupa anul 1968 apartine Asociatiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor sportivi sub numele de Filiala vânatorilor si pescarilor sportivi Aiud, denumire mentinuta si în prezent.

Numarul membrilor a prezentat fluctuatii de-a lungul timpului din diferite cauze. În momentul actual exista în evidentele proprii 153 membri vânatori si 467 membri pescari, organizati pe grupe de vânatori (trei) si grupe de pescari, conform statutului A.J.V.P.S.

Membri vânatori se bucura de practicarea vânatorii în limitele cotelor de recolta si în perioadele admise de lege la urmatoarele specii de vânat: cerb, caprar, iepure, fazan, rate, vulpe … Tot prin grija membrilor vânatori si a personalului retribuit se executa gospodarirea fondurilor de vânatoare asigurându-se hrana suplimentara vânatului (cereale, fructe de padure, fân, frunze, sare) precum si realizarea constructiilor vânatoresti (hranitori, sararii, scaldatori, observatoare, bordee de pânda). Pe lânga aceasta membri vânatori contribuie alaturi de personalul retribuit la combaterea daunatorilor vânatului util, cu precadere a câinilor hoinari si pisicilor hoinare, ciorilor, cotofanelor, la lucrarile de evaluare a vânatului, necesar pentru stabilirea planului de recolta.

Filiala V.P.S. Aiud se poate mândri cu trofee valoroase recoltate de pe fondurile gospodarite de aceasta (59,332 ha): la cerb (1 medalie de aur, 1 medalie de argint), capra (2 medalii de aur, 2 de argint), mistret (4 medalii de aur).

Cu privire la activitatea de pescuit sportiv, Filiala V.P.S. Aiud ofera posibilitatea practicarii acestui sport pe râul Mures, în prinicpal, si pe baltile ramase , putine la numar, în arenda Filialei Aiud.
Pe cursul râului arendad Filialei V.P.S. Aiud, Muresul este populat cu diverse specii de pesti deosebit de valoroase pentru pescarul sportiv, dintre care amintim: somnul, crapul, stiuca, salaul, mreana, cleanul, scobarul, carasul.

Configuratia râului face posibila practicarea celor mai diverse stiluri de pescuit începând cu clasicul pescuit de pluta, la fund si pâna la pescuitul la lingurita, toate stilurile si metodele de pescuit aducând satisfactii pescarilor, Si asta pentru ca de-a lungul timpului si pâna în prezent s-au recoltat exeplare deosebite (somn 30 – 40 kg; crap 10 – 15 kg; mreana 4 – 5 kg; stiuca 6 – 8 kg; etc.).

Pentru iubitorii pescuitului în zona de munte, Aiudul ofera practicarea pescuitului la pastrav indigen si curcubeu, pârâuri care pot oferi clipe de neuitat pentru pescarul de pastrav.

De mentionat, ca activitatile mentionate se realizeaza prin eforturi financiare propri realizate din cotizati ale membrilor sai, cotizatii suplimentare, venituri obtinute de activitati economice, precum si (într-o mica parte) din donatii, subventii, sponsorizari.

Album foto

foto: © Tamás András