Rimetea (Torockó)

Comuna Rimetea, geografic se afla la poalele vârfului Piatra Secuiului, având o înaltime de 1171 m, în Muntii Apuseni, la 24 km de la Aiud, pe traseul: Magina, Livezile, Poiana, Valisoara, Izvoarele, Coltesti si Rimetea. Aceasta asezare înca din sec. al XIII-lea era cunoscuta ca un orasel minier, deoarece aceasta zona este bogata în fier. Totodata era unul dintre centrele culturale ale Ardealului.

Populatia comunei este o sinteza a nationalitatilor austriece, maghiare si germane, deoarece specialisti în domeniul mineritului proveneau din strainatate, care cu timpul s-au stabilit aici.

Particularitatile acestor natii se releva si în portul atât de specific localnicilor.

Minele atât de bogate în fier asigurau un trai decent populatiei, constructiile, casele erau concepute în asa fel sa asigure comoditate.

INFO

O perioada scurta tot aici au prelucrat si aurul în monede. Dupa conceptia populara traditionala populatia comunei provine din Einzzenwurzell. Astfel se explica existenta unor nume cu etimologie austriaca (Botar = Brothar, Vernes = Werner, Zsako = Zakhern, Ekard = Ekhart, Tobis).

Este o zona turistica splendida, deoarece îndeplineste visul oricarui turist prin existenta unor monumente istorice, lantul stâncos cu paduri stufoase, privelisti picturale, muzeul etnografic, unde sunt expuse: mobilier specific zonei, portul popular si diferite instrumente si obiecte folosite în mineritul fierului. Se pot vedea si minele parasite, oferind locuri romantice, încât poti vedea sclipirea aerului la suprafata apelor.

În prezent s-au construit câteva cladiri de agrement, doua moteluri moderne, confortabile (150 de locuri) si din moment ce s-a dezvoltat turismul rural, aproape la fiecare casa au posibilitati de cazare.

Imagini vechi

Colecţia de cărţi poştale Robert Lixandru / fotolix.eu

Este unica localitate unde soarele rasare de doua ori, datorita asezarii geografice deosebite a vârfului Piatra Secuiului.

În secolul nostru nostru aceasta localitate nu s-a schimbat aproape de loc, poarta si azi particularitatile zonei specifice secolelor anterioare, deoarece populatia a saracit si foarte multi au emigrat în strainatate.
Un spectacol traditional, un unicat, putem spune în Ardeal, este Farsangul, care prezinta diferite masti specifice acestui ceremonial si simbolizeaza sfârsitul iernii.

Album imagini

click pe imagine pentru a vedea albumul complet