foto: Robert Lixandru / fotolix.eu

Colegiul Naţional Bethlen Gábor

În mai 1622 Dieta Transilvaniei întrunita la Cluj a aprobat planul principelui Bethlen Gábor privind înfiintarea unei institutii de învatamânt superior. Nobilimea dorea înfiintarea acesteia la Cluj. Vointa principelui însa a fost hotarâtoare, astfel institutia care urma sa poarte numele de Academicum Collegium seu Gymnasium Illustre a fost înfiintata la Alba Iulia. Scopul principelui a fost de a transforma Alba Iulia într-un ” Heidelberg al Estului “.

Dorind sa asigure un învatamânt de înalta calitate, principele a invitat profesori de la universitatile din vestul Europei.

În 1658 Colegiul a fost distrus în urma invaziei turco – tatare, dupa care s-a refugiat la Cluj.

În 1662 peincipele Apafi Mihály printr-o ordonanta muta sediul Colegiului din Alba Iulia la Aiud în centrul domeniilor donate de catre principele fondator.

În 1704 Aiudul si Colegiul au fost devastate de ostile austriece.

INFO

  • Adresa: Strada Bethlen Gábor 1, Aiud 515200, Romania
  • Telefon: +40 258 861 947
  • Web: www.bethlengabor.ro
  • Se pate vizita: DA
  • Parcare în apropiere: DA

Imagini vechi

Colecţia de cărţi poştale Robert Lixandru / fotolix.eu

În 1711 rectorul Colegiului Pápai Pariz Ferencz obtine cu acordul regelui Angliei un sprijin material din partea credinciosilor din Anglia constând în 11.000 lire sterline pentru recladirea scolii. Din aceste fonduri si din dobânzile acestuia s-a construit în cea mai mare parte acel complex de cladiri care alcatuiesc în prezent Colegiul Bethlen Gábor.

În 8 ianuarie 1849 Aiudul, considerat centru cultural si stiintific datorita Colegiului sau, este devastat si distrus cu cruzime. A fost cea mai cumplita distrugere din istoria Aiudului si a Colegiului.

De la înfiintare si pâna în 1895 Colegiul a fost considerat institutie de rang academic cu trei facultati: filologie, drept, teologie. Dupa mutarea facultatilor la Cluj în 1869, respectiv 1895, Colegiul Bethlen Gábor a fost considerat gimnaziu superior.

În 1948 în urma naţionalizării, Colegiul îşi pierde domeniile şi baza materială, iar caracterul confesional reformat i-a fost suspendat.

În 1976 a fost transformat în liceu industrial.

Începând din 1990 funcţionează din nou ca liceu teoretic, din noiembrie 1993 poartă numele de Colegiu, în cadrul căruia funcţionează clase primare, gimnaziale şi liceale cu profil real, pedagogic, tehnologic şi grădiniţă.Colegiul dispune de internat și cantina.

În anul 2004 clădirile colegiului au fost retrocedate Eparhiei Refomate din Ardeal.

Colegiul Mic

Foto: Robert Lixandru / fotolix.eu

Muzeul de Istorie școlară

Foto: Harácsek Lehel
foto: Robert Lixandru / fotolix.eu

Reabilitarea clădirilor principale

În perioada 2010-2016 clădirile principale și curtea colegiului au fost reabilitate de către Consiliul Local al municipiului Aiud prin Proiectul Reabilitare structurală și reparații capitale la Colegiul Național „Bethlen Gábor” din Aiud, jud. Alba -AB -II-m-A-00171- POR-Axa prioritară 3-Domeniul major de intervenție 3.4.

Colegiul Bethlen Gábor în artă

lucrare de artă: Székely Mihály
lucrare de artă: Holányi Julianna
lucrare de artă: Harácsek Zoltán
lucrare de artă: Andrei Bakó

Album video

Filmare aeriană

Alma Mater (limba maghiară)

Album imagini

click pe imagine pentru a vedea albumul complet
Colegiul Naţional Bethlen Gábor