Muzeul de Istorie școlară al Colegiului Bethlen Gábor

Ideea înființării unui muzeu de istorie școlară s-a ivit încă din anii 1990, dar a fost pusă în aplicare abia în anul 2001. Inaugurarea sa a avut loc cu ocazia Zilelor Bethlen, în 25 mai 2001.

A fost nevoie de un astfel de muzeu, fiindcă trecutul Colegiului, amintirile și respectul predecesorilor săi ne obligă pe toți să ne păstrăm în mod cronologic trecutul școlar.

Muzeul actual se află într-una dintre cele mai vechi clădiri ale complexului de clădiri ai Colegiului, din anii 1775, construit in stilul de construcție boltit.

Majoritatea materialelor muzeului au fost descoperite în sălile vechiului atelier de desen ale Colegiului. S-au găsit aici documente vechi, imagini, albume cu amintiri, certificate școlare. Anunțurile  date în ziare locale și colecțiile urbane sau de la foștii elevi au contribuit de asemenea foarte mult la colectarea materialelor muzeului. Din cauza spațiului restrâns s-a reușit expunerea a doar jumătate din foarte valorosul material colectat.

INFO

  • Adresa: Strada Bethlen Gábor 1, Aiud 515200, Romania

Documentele și publicațiile vechi, fotografiile, materialele didactice vechi și activitatea documentată ale cadrelor didactice de demult dovedesc foarte prețiosul trecut  și prezent al Colegiului.
Din cele mai interesante dar și cele mai prețioase materiale ale expoziției, menționăm:

  • Szent Írás Értelmére Vezérlő Magyar Lekszikon” („ Enciclopedia Maghiara pentru înțelegerea Sfântei Scripturi” ) publicat în 1746, scrisă și editată de prof. Péter Bód.
  • „Dicționarul de buzunar”,  lansat în 1838
  • Ékesszolástan(„Studiul elocventei”), tipărit în 1863 la Budapesta.

Din echipamentul vechi al laboratoarelor de fizică, vizitatorii pot vedea materiale din secolul al XIX-lea:

  • kitul optic Leybold
  • modelul motorului cu abur
  • inductorul Spaner
  • gramofonul produs în New York în 1888

Printre materialele expuse se află de asemenea și clopotul Colegiului turnat in 1891.

Un alt obiect interesant al muzeului este o scrisoarea de reclamație care a fost scrisă în 1928 și care a fost găsita în anii 1980, cu ocazia lucrărilor de reparații ale  edificiului Vechiului-Colegiu.

În 2006, muzeul a fost renovat și extins cu modelul unei săli de clasă care datează din secolul al XIX-lea. Vechile bănci, catedra, albumele amintesc trecutul.

Cercetătorul Gábor Xantus a adus la muzeu o parte din dispozitivele medicale ale lui László Sáska, cercetătorul Africii, fost elev renumit al Colegiului.

O „relicvie” prețioasă este pământul adus de pe mormântul lui Fenichel Sámuel (aiudean și fost elev al Colegiului) din Noua Guinee. Caseta valoroasă a fost adusă în 2008 de către Gábor Xantus, cu ocazia expediției sale din Noua Guinee, unde a vizitat și mormântul lui Sámuel Fenichel.

Muzeul de istorie al școlii este o atracție nu numai pentru foștii elevi, ci este forate interesant și apreciat și da către oaspeții și turiștii care vizitează școala. Acest lucru este evidențiat și în notițele aflate în cartea de oaspeți a muzeului.

sursa: Colegiul Bethlen Gábor; Traducere: Holányi Julianna

Album imagini

click pe imagine pentru a vedea albumul complet