Evenimente istorice aiudene

Evenimente istorice

Numeroase vestigii arheologice vorbesc despre existenta unor asezari omenesti în zona Aiudului înca din Comuna primitiva (epocile neolitica, a cuprului, bronzului si fierului), precum si din cea romana si perioada prefeudala. Au fost scoase la iveala urme de asezari preistorice si cimitire scitice si celtice. Existenta dacilor este confirmata prin obiecte de podoaba si monede de argint, care au ajuns în diferite muzee din tara si strainatate. Epoca romana provinciala ne-a oferit si ea numeroase vestigii la Aiud si în împrejurimi. Ca asezare urbana localitatea a fost edificata de catre sasi, probabil colonizati în Transilvania în jurul anului 1200, pe locul unui sat (mosie) a Episcopiei romano – catolice din Alba Transilvaniei.

Traditia locala afirma ca primul edificiu de piatra a fost turnul de paza terminat în anul 1239 (?). A urmat o biserica în stil romantic (azi pe locul ei este biserica evanghelica) zidita în 1333 – 1334, concomitent cu o prima fortificatie. Apoi la sfârsitul secolului al XV-lea s-a zidit o biserica mare, în stil gotic (actuala biserica reformata calvina) împrejmuita de zidurile si turnurile unei noi cetati, de forma pentagonala.

Prima atestare documentara pastrata pâna azi dateaza din 1293 noiembrie 7, fiind un privilegiu emis de catre regele Ladislau al IV – lea al Ungariei (1272 – 1290) si confirmat de Andrei al III-lea. Vreo trei secole Aiudul a fost proprietate a Capitului episcopal de la Alba Iulia si a coroanei regale maghiare, constituind adesea (ulterior) un obiect de danii si tranzactii între principi si nobili.

Prin vechimea sa cetatea si orasul au fost martore si participante la multe evenimente istorice, precum:
· marea invazie tatara din 1241;
· rascoalele iobagilor din 1437;
· luptele lui Mihai Viteazul din 1600;
· navaliri turco – tatare din 1658, 1659;
· atacuri ale habsburgilor si “curutilor” în 1704 si 1717;
· rascoala crestin – religioasa din 1758 – 1761;
· miscarile taranesti din 1784;
· valul revolutionar de la 1848 – 1849;
· primului razboi mondial;
· Unirea de la 1 Decembrie 1918;
· evenimentele celui de-al II – lea razboi mondial;
· evenimentele de dupa 1944 si pâna astazi.

Documentele si vestigiile expuse în cadrul muzeelor si depozitate în arhivele din Aiud, Alba Iulia, Deva, Sibiu, Cluj – Napoca, Bucuresti, Budapesta, Viena, Berlin, Goeteborg vorbesc despre toate evenimentele, vestigiile, monumentele si cladirile aflate în zona.