Stema municipiului Aiud

Stema municipiului Aiud

Stema este sub formă de scut tăiat având partea superioară despicată. În primul cartier, pe câmp rosu o poartă de aur cu cruce pe frontispiciu si două medalioane cu motive populare din aur. În spatiul deschis al portii se zăreste un ciorchine de strugur, de asemenea de aur. În cartierul secund, pe câmp de azur, un grifon de argint limbat rosu, tinând într-o gheară o sabie, iar în cealaltă o balantă cu talgere în echilibru, ambele din acelasi metal. În partea inferioară, pe aur, o carte deschisă. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint formată din cinci turnuri.

Elementele însumate au următoarele semnificatii:
– poarta aminteste folclorul specific zonei, motivul înfătisat pe medalioane fiind specific artei populare; strugurele si frunzele de vită de vie arată ponderea pe care o are viticultura în ansamblul economiei municipiului;
– grifonul este vechea stemă a asezării. Sabia semnifică lupta de apărare dusă de veacuri de către locuitorii asezării;
– cartea deschisă arată faptul că la Aiud se află institutii culturale de importantă natională, dintre acestea remarcându-se Biblioteca Documentară Bethlen înfiintată în 1622, detinătoare a unor lucrări de valoare la nivel european si Muzeul de Stiintele Naturii, înfiintat în 1796.

Coroana murală care timbrează scutul este un însemn specific centrelor urbane evidentiază faptul că asezarea este municipiu. Stema Municipiului a fost discutată si aprobată de Consiliul Local si prezentată apoi spre vizionare marelui public.