1. La Aiud a fost scrisă prima poezie în limba română din Transilvania cu folosirea alfabetului latin de către Mihai Halici (1643 – 1712) elev al Colegiului “Bethlen Gábor”.

2. Pictorul Koreh Sigismund a executat la Aiud, ultimul portret a lui Horea și Cloșca după prinderea acestora. Originalul se află la Biblioteca Academiei Române iar o fotocopie poate fi văzută în Muzeul de Istorie Aiud.

3. Prima piesă de teatru jucată în limba română s-a numit “Noaptea de Sf. Gheorghe” și a fost montată în 1911 de către o trupă de amatori condusă de preotul I. Maier.

4. În data de 8 decembrie 1846 la Aiud a concertat marele muzician Franz Liszt.

5. Prima revistă aiudeană apare în limba maghiară la 7 iunie 1876 sub titlul “Egyházi és Iskolai Szemle” (revistă bisericească și școlară).

6. Prima publicație în limba română care a apărut la Aiud s-a intitulat “Zorile” – 1 decembrie 1923.

7. În martie 1930 apare la Aiud revista “ROMÂNIA LITERARĂ”. O revistă de literatură, artă, cultură, avându-l ca primredactor pe Ovidiu Hulea.

8. Muzeul de Științele Naturii, înființat în anul 1796 este cea mai veche instituție de profil din tară. Expoziția de bază a muzeului deține numeroase piese rare si unicate, din cele mai îndepărtate colturi ale lumii. În patrimoniul muzeului există colecții de: botanică, mineralogie, paleontologie, vertebrate, păsări și mamifere având o valoare științifică deosebită.

9. Biblioteca Documentară Bethlen a fost fondată de Principele Transilvaniei Gabriel Bethlen la Alba Iulia în anul 1622. După anul 1629 Biblioteca este mutată la Aiud. Are peste 70.000 de volume: incunabule, manuscrise, cărti vechi, periodice, documente, etc .

10. Cel mai important obiectiv turistic al municipiului este Complexul de Arhitectură Medievală “Cetatea din Aiud” – amplasat în centrul localității, pe locul unei fortărețe de pământ mai vechi si care se suprapune pe o așezare daco – romană din secolul al III-lea e.n.

11. Cel mai vechi monument public din Aiud a fost ridicat după 200 de ani, in memoriam, pentru tinerii căzuți în timpul mișcărilor antihabsburgice din martie 1704. Este amplasat în Parcul Municipiului Aiud.